partikels

Partikels

Partikels omvatten allerlei zaden, granen, bonen en noten. Maïs, kikkererwten, hennep en tijgernoten zijn enkele goed vangende voorbeelden. Met grote particles kun op dezelfde manier vissen als met boilies, terwijl de kleinere soorten partikels vooral dienst doen als ondersteunend voer. Een goed voorbeeld hiervan is duivenvoer.

Particles hebben voornamelijk een grote aantrekkingskracht omdat ze een massale aanwezigheid van kleine aasjes op een bepaald oppervlak vormen. Karpers zijn er gek op, maar vele andere vissoorten ook. Daarom zijn ze voor het opzetten van een voercampagne minder geschikt. Tijgernoten daarentegen, die vrijwel uitsluitend door karpers gegeten worden, zijn daarom beter geschikt. Tijdens het vissen zijn ze wel goed bruikbaar. Onthoud dat de kleine vissen ook de aandacht trekken van de grote.

Een nadeel van partikels is dat ze over het algemeen vrij licht zijn en daardoor moeilijk op afstand te voeren. Met een katapult is tot op ongeveer 25 meter nog te voeren. Handiger is een voerschep om grote hoeveelheden snel te voeren. Wanneer je verder uit de kant wil voeren is een boot of voerboot aan te bevelen.

Partikels bereiden en bewaren

De meeste partikels moeten eerst geweekt worden en vervolgens gekookt. Afhankelijk van de soort 6-24 uur weken en 8-45 minuten koken. Zorg dat je de partikels onder voldoende water zet tijdens het weken. Droge partikels nemen heel wat vocht op en zwellen enorm. Partikels kun je prima invriezen, doe dit samen met wat kookvocht. Op die manier heb je altijd een voorraadje staan.

Toevoeging gebruiken voor particles

Partikels kun je net als boilies van een geur en/of kleur voorzien. Maar bedenk wel dat de meeste particles het beste weken zonder toevoeging. Kikkererwten zijn hiervoor het beste geschikt en tal van variaties mogelijk. Denk maar eens aan een rode kikkererwt met een aardbeien smaak etc. Lees hieronder voor de juiste bereidingswijze. Tip: het toevoegen van suiker of zout verhoogt de aantrekkingskracht van de meeste partikels. Hieronder worden enkele voorbeelden van karper particles uitgebreid besproken.

Maïs

maïsBereiding en gebruik maïs: Je kunt maïs zelf kopen in bijna iedere supermarkt (in blik), maar je kunt het ook zelf weken. Als je ervoor kiest om mais zelf te weken, hou dan rekening met een weektijd van minimaal 24 uur, maar beter is het 48 uur te laten weken.

Daarna moet het nog 20-30 minuten koken. Want als je dat niet doet, dan kan het nog uit gaan zetten in de darmen van de karper en dat zorgt voor de nodige problemen voor de karper. De karper kan er zelfs dood aan gaan, dus laat de maïs altijd 24 uur weken en kook het daarna een half uur. Want je wilt toch niet op je geweten hebben dat jij een mooie karper hebt gedood, dat zou zonde zijn.

Tijgernoten

tijgernotenBereiding en gebruik tijgernoten: Tijgernoten zijn een verhaal apart. Het valt niet te ontkennen dat tijgernoten in vele gevallen een superieur karperaas zijn. Misschien is het de knapperige notige smaak of de onregelmatige vorm. Wanneer ze eenmaal aan dit aas gewend zijn, kunnen de karpers er nog maar moeilijk afblijven. Deze notensoort werkt echter niet op alle wateren even goed. Tijgernoten doen het vooral goed op wateren waar veel (met boilies) wordt gevist en op wateren met een overvloed en natuurlijk voedsel.

Tijgernoten kun je het beste als volgt bereiden: het koken dient alleen om ze veilig aan te bieden aan de karpers. Als de karper de ongekookte tijgernoten opeet, dan zetten ze uit in de maag en dat kan rampzalige gevolgen hebben voor de karper. Om tijgernoten klaar te maken laat je ze minimaal 24 uur weken in koud water en kook ze daarna nog ongeveer 30 minuten.

Tip: bewaar de tijgernoten in hun kookvocht. Na het koken zijn de tijgernoten nog een paar dagen houdbaar.

Hennep

Bereiding en gebruik hennep: dit is werkelijk een schitterend zaad wat vaak door de karpervissers wordt vergeten, omdat hennep bij witvissers zeer populair is. Karper zijn gek op hennepzaad. Samen met tijgernoten is deze partikel op ieder water met vertrouwen te gebruiken. Karpers zullen er op de meeste wateren in geïnteresseerd zijn. Dus als het aas hen goed zichtbaar aangeboden wordt, zal je er succes mee boeken. Hennep is echter moeilijk als haakaas te gebruiken (te klein) en daarom doet het vooral dienst als ondersteunend voer.

Bij de bereiding van hennep moet je met het volgende rekening houden: week eerst de hennep gedurende ongeveer 12 uur en kook hem in een diepe pan met water. Laat hem maximaal 60 seconden koken en giet hem dan samen met het water in een emmer. Zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen is het klaar voor gebruik. Laat hem nog eens 12 uur in dit water weken.

Kikkererwten

Bereiding en gebruik kikkererwten: Kikkererwten is in de begin jaren negentig een erg populaire partikel geweest, maar de laatste tijd wordt deze onder andere door de enorme stijging van populariteit van de tijgernoot vaak een beetje vergeten door veel karpervissers. Daarom kan deze partikel op een hoop wateren voor goede vangsten zorgen!

De bereiding dient op de volgende manier te gebeuren: laat ze minimaal 12 uur weken en kook ze ongeveer 30 minuten. Een kikkererwt is zo’n beetje de enige partikel waar je geur en/of kleur aan kan toevoegen. Als je kleurstoffen toe wilt voegen doe je dit tijdens het koken. Door ze te kleuren (of eventueel een flavour toe te voegen) werken ze ook dressuurdoorbrekend op wateren waar gewone kikkererwten al uitgevist zijn. Enig nadeel is dat brasems ook graag een kikkererwtje lusten en al helemaal die geflavourde!

Duivenvoer

duivenvoerBereiding en gebruik duivenvoer: duivenvoer is een mengsel van allerlei zaden en granen (o.a.: maïs, kikkererwten, haver, zonnebloempitten, hennep) en is te koop bij groothandels in dierenvoeders. Vanwege de verschillen in grote en de vele kleine zaden is dit op erg veel wateren een killer! Je kan op je hair maïs of kikkererwten doen als je boven een bed van duivenvoer vist, maar je kan er ook prima met een boilie vissen, al zou ik er dan wel wat boilies doorheen voeren.

Duivenvoer kun je het beste als volgt bereiden: een dagje laten weken, en vervolgens een halfuurtje koken. Na het koken kan je duivenvoer het beste laten staan in het kookvocht, zodat het maximaal uitzet. Vanwege de fijne structuur zal je een (voer)boot of een spod nodig hebben om het op afstand te voeren. Enige nadeel is dat het heel witvisgevoelig is, maar witvis trekt op zijn beurt ook weer karper aan.